9 dôvodov prečo sa učiť cudzie jazyky

18. 08. 2017

 S cudzím jazykom ste bohatší!

Celoživotné vzdelávanie je dnes trendom, ktorý už každý berie ako samozrejmosť. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je aj štúdium cudzích jazykov. Je hneď niekoľko dôvodov, prečo sa pustiť do štúdia cudzích jazykov v akomkoľvek veku a neodkladať ho na neskôr. Tu sú niektoré z nich:

  1. Získajte množstvo možností nájsť si zamestnanie podľa svojich predstáv
    Ovládanie jedného alebo dvoch cudzích jazykov výrazne zlepší vaše vyhliadky zamestnať sa. Svet sa mení veľmi rýchlo a stále viac nadnárodných spoločností pôsobí v mnohých krajinách sveta vrátane Slovenska. Predovšetkým angličtina je bežným firemným jazykom, s ktorým máte šancu získať atraktívnu prácu, spolupracovať s kolegami a klientmi rôznych národností a na rôznych kontinentoch, získať prácu v zahraničnej pobočke alebo byť súčasťou medzinárodného virtuálneho tímu. Podľa štatistík viac ako polovica svetovej populácie používa denne dva a viac cudzích jazykov.

  2. Študujte v zahraničí
    S angličtinou sa Vám otvárajú tisíce možností štúdia na zahraničnej strednej škole alebo univerzite. Môžete absolvovať jeden semester, jeden rok alebo celé štúdium a získať jedinečnú skúsenosť a ďaleko lepšie kariérne vyhliadky.

  3. Precvičte si mozgové bunky
    Množstvo štúdií demonštrovalo kognitívne prínosy učenia sa cudzieho jazyka bez ohľadu na vek. Zlepšenie pamäti, lepšia kreativita, psychická flexibilita, širšia slovná zásoba, efektívnejšie selektovanie podstatných informácií a rýchlejšie rozhodovanie sa sú len niektoré z nich. Niektoré štúdie dokazujú aj predchádzanie vzniku Alzheimerovej choroby a demencie v neskoršom veku.

  4. Staňte sa zaujímavejším a stretnite zaujímavých ľudí
    S angličtinou alebo iným cudzím jazykom budete mať množstvo zaujímavých konverzácií, získate zaujímavých priateľov a spoznáte nové kultúry na vlastnej koži. To vás jednoducho obohatí vnútorne, prinesie nové skúsenosti a zážitky, pomôže vám získať nadhľad a rozšíriť si obzory.

  5. Cestujte bez obmedzení
    Byť bezradným alebo odkázaným na niečiu pomoc počas cestovania, môže pokaziť aj tú najlepšiu dovolenku. S angličtinou sa vo svete nestratíte a bez problémov zvládnete aj náročnejšie situácie a objavíte miesta, ktoré by bez cudzieho jazyka ostali pre vás nedostupné.

  6. Staňte sa lepším študentom
    S každým novým jazykom je učenie sa ľahšie a efektívnejšie. Objavíte stratégie, ktoré vám pomôžu učiť sa ďalší jazyk ľahšie a napredovať rýchlejšie.

  7. Získajte autentický umelecký zážitok
    Sledovanie filmov a videí v origináli, čítanie kníh a časopisov v angličtine, pochopenie typického humoru vám prinesie inú skúsenosť a zážitok. Získate prístup k informáciám, ktoré možno v slovenskom jazyku nenájdete.

  8. Prekonajte strach skúšať nové veci a zvýšte si sebavedomie
    Ak sa rozhodnete učiť sa cudzí jazyk, začnete v novom jazyku komunikovať od prvej hodiny. Tak veľmi rýchlo prekonáte strach a postupne budete schopní zvládať efektívnu komunikáciu s cudzincom. To vám prinesie lepší pocit, zvýši sebavedomie a už nikdy nebudete mať strach skúšať niečo nové.

  9. Objavte svoje Ja to zvládnem!
    Niekedy máme množstvo výhovoriek, prečo cudzí jazyk nezvládneme. Nemám čas, nemám už na to vek, nemám bunky na jazyky a podobne. Nič z toho neobstojí. Bez ohľadu na pochybnosti, ktoré máte, štúdium cudzieho jazyka bez problémov zvládnete. Prestaňte s výhovorkami a začnite sa učiť jazyk, ktorým ste vždy chceli hovoriť.

Verte! Raz, keď zvládnete svoju prvú konverzáciu v cudzom jazyku, už nikdy sa nebudete pozerať späť.

Späť na články